/image/78/9/foodtruck_header.79789.jpg

Dne 2. dubna 2015 odhalil Peugeot na pařížském náměstí Carreau du Temple v předpremiéře svou vizi s názvem „Foodtruck“, inovativní pojízdnou restauraci, která díky své kvalitní kuchyni přináší zákazníkům nové gurmánské zážitky.
Foodtruck Peugeot pojmenovaný Le Bistrot du Lion (Bistro U Lva) vymyslelo a navrhlo designérské studio Peugeot Design Lab, studio typu Global Brand Design. Poprvé tato restaurace na kolech zaparkovala 14. dubna 2015 na Milánském designovém týdnu (Milan Design Week 2015) a poté přejela do francouzského pavilonu světové výstavy Expo 2015 v Milaně, jejímž ústředním tématem letos je „Uživit planetu, energie pro život“.

HISTORIE

/image/79/0/famillepeugeot_usp1.79790.jpg

Historie značky Peugeot začala před více než 200 lety ve Francii, v zemi známé svou gastronomií i automobilovým průmyslem. A není divu, vždyť obě tato umění spočívají v přesnosti, alchymické nápaditosti a odvaze inovovat.

V roce 1810 se rodinný mlýn Peugeot přeměnil na továrnu vyrábějící čepele pil. Tím ovšem průmyslové průkopnictví této rodiny zdaleka nekončilo… V roce 1840 byl vyroben první mlýnek na kávu značky Peugeot. V roce 1874 pak vznikl první mlýnek na pepř Peugeot s doživotní zárukou. V roce 1882 se zrodil první dopravní prostředek Peugeot, a to bicykl Grand Bi, a krátce nato další vizionářský stroj, první automobil Peugeot. Od té doby na silnice celého světa vyjelo již více než 65 milionů vozů této proslulé značky.

V roce 2015 je Peugeot jedinou značkou na světě, která stále vyrábí předměty určené ke stolování a současně navrhuje a po milionech vyrábí různé druhy dopravních prostředků – automobily, jízdní kola a skútry.

Tato dvě století plná nápadů, vynalézavosti a odvážného designu se dnes spojují a přivádějí na svět inovativní koncept Foodtruck PEUGEOT, jedinečnou vizi pojízdné restaurace, která s sebou všude, kam přijede, přiváží pohodu a potěšení smyslů.

PRŮMYSLOVÉ KNOW-HOW

/image/79/1/foodtruck_savoir_industriel.79791.jpg

PEUGEOT od počátku navrhoval a vyráběl tisíce předmětů určených do domácnosti i pro přepravu lidí. Tyto produkty jsou důkazem našeho všestranného výrobního know‑how i schopnosti navrhovat nové a funkční tvary. Foodtruck Peugeot je dědicem těchto tradic: vozidlo, které se po zaparkování přemění v nevídanou pojízdnou restauraci. Našim cílem je působit na všechny smysly – zrak, chuť, čich, sluch i hmat, a to díky jedinečné kombinaci modernosti a harmonie, vlastností, které jsou značce Peugeot vlastní.

ÚSPĚŠNÝ RECEPT

Ředitel studia Peugeot Design Lab, Cathal Loughnane, vysvětluje: " Při naší práci myslíme vždy především na uživatele. V případě konceptu Foodtruck Peugeot jsme mysleli jak na kuchaře, tak na zákazníky. Mezi interiérem a exteriérem zde neexistuje žádná hranice. Zákazníci mohou sledovat kuchaře při přípravě jídel i vaření a on sám je jim mnohem blíž. Chtěli jsme také překvapit tím, jak se vůz dokáže přeměnit.
Za jízdy je Foodtruck Peugeot moderní kompaktní dodávka se všemi typickými stylovými znaky PEUGEOT.
Po zastavení se přemění na restauraci, Bistro u Lva, nabízející dokonale uspořádaný prostor i doposud nevídanou funkčnost."

Foodtruck Peugeot je mimořádně kompaktní, díky čemuž se výborně se hodí do městského prostředí. Krátký přední a zadní převis přinášejí lepší ovladatelnost, zatímco dlouhý rozvor kol zajišťuje velkorysý vnitřní prostor.

Foodtruck po příjezdu na místo roztáhne křídla, zdvojnásobí svou šířku a přemění se v opravdový amfiteátr. Bistro U Lva zahrnuje prostory pro přípravu potravin, stravování a občerstvení a současně DJ platformu, která odkazuje na nový digitální hudební projekt Peugeot Music nabízející webové rádio a exkluzivní playlisty (http://peugeotmusic.com).

PROFESIONÁLNÍ VYBAVENÍ

/image/79/7/foodtruck_usp4.79797.jpg

Aby byla zajištěna plná funkčnost a soulad se všemi homologačními a hygienickými předpisy, obrátilo se Studio Peugeot Design Lab na firmu EUROMAG, která se specializuje na food trucky. Vybavení přípravny i kuchyně je na profesionální úrovni a je natolik multifunkční, aby se dokázalo přizpůsobit inspiraci a talentu jakéhokoliv kuchaře a jakémukoliv typu kuchyně: od zážitkové gastronomie, přes fusion kuchyni, až po molekulární gastronomii.

Foodtruck je vybaven vším potřebným k tomu, aby se v jeho bezprostřední blízkosti mohlo venku pohodlně najíst 30 hostů. Výbava zahrnuje příbory, talíře, stolky pro jídlo ve stoje i slunečníky UMBROSA. Přitom je zaručen šetrný ekologický přístup, neboť Bistro U Lva funguje tak, aby po jídle nezůstal na místě žádný odpad.

POD TAKTOVKOU SVENA CHARTIERA

Značka PEUGEOT si pro zahájení provozu svého Bistra U Lva vybrala talentovaného francouzského šéfkuchaře Svena Chartiera (restaurace Saturne a Le Clown Bar v Paříži). Jde o ideální souhru první pojízdné restaurace značky Peugeot a kuchaře, který respektuje a upřednostňuje místní zdroje a ekologické zemědělství. Gurmáni mohou sledovat každý pohyb šéfkuchaře na 46’’ palcové obrazovce, přičemž o zvukovou reprodukci se stará systém vyvinutý přední francouzskou značkou v oblasti akustiky FOCAL.

Šéfkuchař Sven Chartier bude při své práci používat novou sadu mlýnků na pepř a sůl PEUGEOT, která dostala název MILANO a bude doprovázet Foodtruck PEUGEOT na všech jeho kulinářských cestách. Tato sada mlýnků je symbolickým spojením kulinářského umění a designu. Jedná se o první sériově vyráběné mlýnky, které navrhlo studio Peugeot Design Lab. Zpočátku budou k dispozici pouze ve francouzském pavilonu na světové výstavě Expo 2015 Milano a následně se budou prodávat ve všech prodejnách PSP Peugeot (Poivrières Salières Production).

Mlýnky PEUGEOT jsou vyváženy do celého světa, každoročně se jich vyrobí 2,5 milionů kusů, a přední světoví šéfkuchaři si je cení pro přesnost mechaniky a dlouhou životnost.